NSA dhe sistemi ECHELON

10 March 2010 , Posted by artparadox at 12:41 PM

NSA është Agejncion Nacional për Siguri, më sekretja nga të gjitha shërbimet e fshehta të Amerikës. Ajo meret me të njëjtën punë sikur edhe kolegët e tyre të FBI dhe CIA, por bën edhe shumçka më tepër. Mbi punën e këtij agjencioni dhe sistemit ECHELON, Wiliam Blum në librin “Rogue state” ka shënuar këtë:

slika


Nën sistemin emri i koduar i të cilit është ECHELON - i lansuar gjatë viteve 70 për të spiunuar satelitët sovjetikë - NSA dhe partnerët e tyre (shum) të rinjë nga Britania, Australia, Zelanda e Re dhe Kanada operojnë me rrjetin e stacioneve masive tepër të automatizuara për përgjim, të cilët e mbulojnë planetin i cili ndodhet ndërmjet tyre.
Sikur pluhurthithëses së madhe në qiell, Agjencioni Nacional për Siguri (NSA) thithë gjithçka: faxe, biseda telefonike (të telefonave fix dhe mobil), email, telekse...transmetime satelitore, komunikim komunikacioni fijezor-optik, lidhje mikrovalësh...zë, tekst, fotografi...Nëse diçka punon me energji elektromagnetike, NSA është aty me teknologjinë e lartë. Shtatë ditë në javë. NJëzet e katër orë në ditë.
Ndoshta me miliarda porosi në ditë janë të thithura. Kushedi se sa? Askush nuk mundet të ikë. As kryetarët, as premierët, as sekretarët gjeneral të KB-ve, papa, mbretëresha, këshillat drejtues të korporatave transnacionale, miqtë, armiqtë, tezja jote Lija...Ndoshta qeni juaj nuk është i zëruar. As oqeanet nuk do t'ju mbrojnë. Nëndetëset amerikane decenie me rradhë montojnë pajisje përgjimi nëpër kabllot e thellësive.
Për dallim nga personat dhe intitucionet e shënjestruara, sistemi ECHELON spiunon të gjithë pa dallim dhe mbikqyr sasi shum të mëdha të komunikimit dhe shfrytëzon kompjuterë për identifikim dhe ndarjen e porosive nga interesi prej masës së të paevituarve. Secila porosi e kapur - të gjitha kabllot e ambasadave, marëveshjet e punës, bisedat seksuale, urimet për ditëlindje - gjurmohen në kërkim të fjalëve kyçe, të cilat mund të jenë çfarëdoqoftë, për të cilat kërkuesit mendojnë, se mund të jenë interesante. Kompjutorët mund të "ndëgjojnë" bisedat telefonike dhe të njofin kur janë të shqiptuara fjalët kyçe. Këto thirje ndahen dhe inçizohen veçmas, që njerëzit t'i ndëgjojnë në tërësi. Lista e temave të caktuara në çdo moment padyshim se është e madhe..."
...ndërsa, është shum e besueshme, fjalët në atë listë janë edhe: Allah, Esselamu alejkum, Bin Laden, Zarqawi, muxhahid, Irak, Afganistan, Somalija, ambasada, aeroport...

Latest News