Mrekullia e Qabes (konstantja 1,618)

Posted by artparadox on 28 February 2011 , under |Kaba qendra e botës.Shihni rezultatet e mahnitshme! Vallë a janë këto dukuri të rastësishme, apo ndonjë Fuqi e Paskajshme e ka determinuar të jetë kështu?


Jemen: Protestat po përhapen

Posted by artparadox on 27 February 2011 , under |
27 02 2011

Sana- Shtate demonstrues janë mbytur sot gjate protestave ne qytetin Aden ne jug te Jemenit, ndërsa rreth 50 prej tyre janë plagosur, raportuan burimet shëndetësore.
Gjithsej 24 njerëz janë mbytur prej 17 shkurtit ne demonstratat kundër regjimit te Alij Abdullah Salehut, i cili është ne qeveri 32 vite, raportoi Rojtersi.

Shtypja në presidentin Saleh sot u shtua dukshëm, pasi qe liderët e dy organizatave, me  ndikim fisnor ia kthyen shpinën dhe iu bashkëngjitën lëvizjes anti qeveritare, lajmëroi agjencioni Frans Pres. 

Kush eshtë kush në Libi. Opozita dhe Lëvizjet Islame

Posted by artparadox on , under |
Lëvizjet më të forta opozitare në Libi, që shquhen për përbërjen e tyre të ndryshme fisnore janë Vëllazëria Muslimane si dhe Fronti Për Shpëtimin Kombëtar.

E shtune 26 Shkurt 2011 12:10
Libia është një vend i përbërë nga shumë fise dhe klane. Gati e tërë opozita e vendit jeton në ekzil. Grupet opozitare me 14 Shkurt 2011 publikuan një deklaratë ku kërkonin nga Gadafi të jepte dorëheqje. Këto janë grupet të cilat nënshkruan këtë deklaratë: Unioni për Demokraci dhe Drejtësi Shoqërore, Fronti për Shpëtimin Kombëtar, Unioni i Lëvizjes Islame Libiane, Konferenca e Opozitës Libiane, Lëvizja Mjaft, Komisioni Libian për të Vërteten dhe Drejtësinë si dhe Intelektualët dhe Shkrimtarët Libian.
Lëvizjet më të forta opozitare në Libi, që shquhen për përbërjen e tyre të ndryshme fisnore janë Vëllazëria Muslimane si dhe Fronti Për Shpëtimin Kombëtar.
Vëllazëria Muslimane Libiane
E themeluar në vitin 1979. Po ashtu si Vëllazëria Muslimane objektivi dhe qëllimi bazë i themelimit të grupit ishte parimi i “fesë Islame dhe shtetit Islam.” Pas vitit 1993 kjo lëvizje filloi të quhej Vëllazëria Muslimane Libiane.
Gjatë viteve të 70-ta dhe 80-ta për shkak të regjimit të rreptë dhe të pamëshirshëm të administratës së Gadafit, themeluesit e lëvizjes qëndruan tejet sekret.
Për një kohë Sheiku Muhamed bin Gali përfaqësonte lëvizjen në takime. Muhamed el Hifsi po ashtu ka raste kur përmendet për lidhjet e tij me lëvizjen.
Gjatë një interviste të viteve të 90-ta Rashid el Muntasar përmendet si personi përgjegjës për udhëheqjen e lëvizjes në Libi. Po ashtu edhe Abdullah Abu Sin përmendet një kohë si udhëheqësi i saj. Thuhet se këta ishin personat që kanë administruar me lëvizjen në periudha të ndryshme për dekada të tëra.
Vëllazëria Muslimane Libiane e shef Libinë si një pjese të pandashme të botës Islame, ndërsa administratën e Gadafit si një regjim që lufton kundër Islamit, që kufizon liritë dhe që shtyp popullin.
Vëllazëria pohon se parandalimi i themelimit të partive politike dhe aktiviteteve politike nga administrata e Gadafit si dhe kontrolli i rreptë i tyre ndaj gjykatave, sindikatave dhe të gjitha organizatave shoqërore janë në kundërshtim me të drejtat e njeriut.
Fronti për Shpëtim Kombëtar
E themeluar në vitin1981 nga opozita e administratës Gadafiane. Kjo ka për qëllim përmbysjen e Gadafit dhe krijimin e një sistemi kushtetues dhe demokratik. Qëllimet janë të ndara në ato para dhe pas rrëzimit të Gadafit.
A. Qëllimi i tanishëm
Qëllimi i tyre është përmbysja e administratës Gadafiane. Në mënyrë që të arrihet kjo është e nevojshme përgatitja e një plani të përbashkët të luftës duke u bashkuar të gjitha lëvizjet kombëtare brenda dhe jashtë vendit dhe për të përdorur të gjitha metodat e ligjshme.
B. Pas Gadafit.
1. Pas përfundimit të administratës Gadafi, të themelohet asambleja e ministrave dhe qeveria e përkohshme me kusht që mandati i tyre mos të kalojë një vit.
2. Pas themelimit të asamblesë së ministrave dhe qeverisë së përkohshme, mbajtja e zgjedhjeve të përgjithshme brenda gjashtë muajve të parë.
3. Emërimi i kryetarit të shtetit në përputhje me kushtetutën e re, e cila do të pranohej me anë të një referendumi.
4. Me qëllim të parandalimit të autoritetit që të mblidhet në një vend, ajo do të shpërndahet në mesin e institucioneve të ndryshme shtetërore, sipas parimit të ndarjes së pushteteve.
5. Mbrojtja e shenjtërisë së shtetit.
6. Paraqitja e burimeve të vendit në shërbim të popullit, vendeve fqinje, vendeve vëllazërore si dhe mbarë njerëzimit.
7. Ndryshimi i imazhit të keq të Libisë që u formua në arenën ndërkombëtare gjatë sundimit Gadafian. Zhvillimi i marrëdhënieve të mira brenda një kuadri të respektit të ndërsjellë me shtetet fqinje dhe ato botërore.
Lëvizja Xhihadiste
“Lëvizja e Dëshmorëve” dhe “Grupi Luftues Islam” janë prej lëvizjeve që janë të njohura në Libi.
Konfliktet në mes tyre dhe administratës Gadafiane nuk janë të pakta.
Këto shënohen që nga viti 1986 e deri në kohët e vonshme.
Në periudhat e mëvonshme administrata Gadafiane ndërmerrte sulme të shpeshta ndaj xhamive ku qëndronin anëtarët e këtyre lëvizjeve, e veçanërisht në Tripoli, dhe zakonisht këto sulme përfundonin me humbje në njerëz nga të dyja palët.
Me 15 Shkurt 2011 anëtarë të lëvizjes xhihadiste formuan grupin e ri të quajtur “Lëvizja Islame për Ndryshim në Libi” me qëllim të rrëzimit të qeverisë me mjete paqësore, dhe u deklaruan se janë të paarmatosur.
Nacionalistët, socialistët, liberalët...
“Lëvizja”, e cila përfshin anëtarë të lëvizjeve fetare dhe të anëtarëve të grupeve islame që ishin arrestuar më parë, i bëri thirrje popullit të Libisë të bashkohen me ta.
Po ashtu ekzistojnë partitë si ajo socialiste Baath, Hizb ut Tahrir al Islam, liberalët etj të cilat bëjnë aktivitete të ndryshme në vend. Por ashtu si në vende tjera arabe shumica dërrmuese e popullit nuk kanë lidhje me ndonjë parti politike. 

Muhamer Gadafi me origjinë hebreje

Posted by artparadox on 25 February 2011 , under |Kanali 2 Izraelit ka bërë një intervistë me një zonjë e cila pretendon se është tezja e Muamer Gadafit...


Fragmente nga Hytbeja në Tahrir

Posted by artparadox on 19 February 2011 , under |El-Kardavi gjatë ligjerimit u tha të rinjëve revulucionar do kisha dëshiruar sikur të kisha pasur mundësi t’ua kisha puthur duart secilit një nga një

E shtune 19 Shkurt 2011 8:11
Sot kryetari Unionit botëror të dijetarëvë muslimanë Hoxha Jusuf El-Kardavi i ka bërë thirrje revulucionarëve të Egjiptit për unitet dhe për ruajtjen e revulucionit dhe për të punuar që ai mos t’u grabitet atyre.Kardavi gjatë hytbës së xhumas në sheshin “Taharir” mu në mes të Kairos potencoi së “revulucioni nuk ka mbaruar ,ai tani ka filluar”,duke potencuar së shumë nga kerkesat e tij nuk janë plotësuar në krye të të cilave: largimi i kësaj qeverije”të cilën e ka formuar kryetari i larguar Husni Mubarak,qeveri e cila na kujton fytyrat e atyre tragjedive dhe skenave  të tmerrshme që i pamë, kuajë,mushka dhe deve të cilat bredhnin nëpër shesh dhe makinat policore të cilat shkelnin mbi trupat e qytetarëve”.
El-Kardavi në hytbën para qindra miravë egjiptianëve tha se ai beson se ushtria e Egjiptit nuk do të jetë më pak atdhetare së sa ushtria e Tunisit,dhe ftoi atë që ta shpetoj popullin nga ajo qeveri dhe lirimin nga pranga e të burgosurve të cilët e kanë kaluar vitet e jetës së tyre në burgje për shkak të dispozitave të gjykatave ushtarake nën hijen e rrethanave të gjendjës së jashtëzakonshme.
El-Kardavi uroi rininë altruiste që do kishte deshirë sikur të kishte mundësi t’ua puthte duartë një nga një”,të cilët i krahasoi me Ensarët(“Ata të cilët i  japin përparësi të tjerëve ndaj vetës së tyre edhe po që së vetë janë të varfurë”).
Në hytbën e tij të gjatë është argumentuar me ajetin kuranor(Allahu nuk e ndryshon gjendjen e një populli përderisa ai nuk e ndryshon  gjendjën e tij),sikur që poeti tunizian Eba El-Kasim Esh-shabi nuk kishte qenë i devijuar as devijuës  kur kishte thënë:Kur populli një ditë e deshiron jetën(gjallërinë)patjetër që do t’i përgjigjët kaderi(caktimi i Zotit)”.
El-Kardavi bëri një krahasim mes sjelljëve (veprimëve) të regjimit egjiptian në ditët e Mubarakut me filozofinë e Faraonit kur e nënçmoi(përbuzi) popullin kur iu drejtua magjistarëve duke u thënë:(I besuat atij para se t’u jap leje?!).
Po ashtu i bëri thirrje të gjithë egjiptianëve që ta përkrahin Revulucionin nëpërmjet rrugës së përkushtimit  në punë dhë që të bëjnë pak durim duke i shtyer grevat  e tyre grupore,sepse të gjitha kërkesat e tyre nuk mund  të realizohën brenda një dite,Allahu i Lartëmadhëruar  ka krijuar qiejt brenda shtatë ditësh e që kishte mundësi t’i krijoi ata brenda dite,e gjithë kjo për të vërë theksin tek ligji i gradualitetit.
Gjithashtu permendi së ekonomia Egjiptit ka nevojë   të rimëkëmbet nga duart e bijvë të tij.
Muslimanë  e të krishterë!
Në fillim të hytbës El-Kardavi iu drejtua protestuësve duke u thënë:”Ligjeruësit gjatë ditës së xhumas e kanë bërë zakon që  në fillim të hytbës –ligjeratës së tyre  të thonë “O ju muslimanë,unë po u thëmë o ju muslimanë  dhe o ju kiptasë të krishterë”duke vërë theks mbi atë së revulucioni  sot i përkëtë të gjithë egjiptianëve”dhe së ky revulucion ka triumfuar kundër “sektarizmit të urrejtur”të cilin e kanë krijuar dje. Ai përmendi shembuj të kohëzionit të krishterëve me muslimanët gjatë demostratave të fundit,një skenëi kur të krishterët u bënin roje vëllezërve të tyre muslimanë gjatë kohës së faljës së namazit.
Në mbyllje të hytbës El-Kardavi iu drejtua liderëve arabë duke u thënë:”Mos shkoni në mars dhe mos e kundërshtoni historinë së popujt kanë ndryshue nuk ka mundësi me qesh me ta tani”.Gjithëashtu i ftoi ata që t’iu përgjigjën kërkesave për përmirësim dhe reformim.
Dhe  tha së ai e ndien së sikur që është gëzuar me çlirimin e Egjiptit e ndiej së unë do të mbajë hytben në Xhaminë El-Aksa pas çlirimit të saj”,poashtu ai ftoi këshillin ushtarak egjiptian që të hap vendkalimin e Refahut për palestinezë

Mubarak pretendohet të jetë fshehur në Izrael

Posted by artparadox on 18 February 2011 , under |
Pretendimet se lideri i rrëzuar i Egjiptit, Hysni Mubarak, ka shkuar në qytetin bregdetar Ejlat të Izraelit, kanë zënë vend në rendin e ditës së Izraelit.
Disa pamje ku një aeroplan civil i tipit Boeing shoqërohej nga katër aeroplanë ushtarakë u bënë shkas i komenteve të ndryshme.
Aeroplani thuhet se po dërgonte Shefin amerikan të Shtabit në ceremoninë e lamtumirës së ish Shefit të Shtabit të Izraelit, Ashkenazi.
Por në një gazetë arabe është pretenduar se në aeroplan ndodhej ish Kryetari i Shtetit të Egjiptit Hysni Mubarak.
Edhe nëpër gazetat e sotme izraelite ranë në sy pretendime të ngjashme. Pas lajmeve, një sërë gazetarësh kanë shkuar në Ejlat.
Megjithëse drejtorit të hotelit më të madh në këtë qytet, i ka shkarë nga goja se "dhoma mbretërore është e zënë," emri i personit që qëndron aty ruhet me fshehtësinë më të madhe.
Gjithashtu vihet re se përreth hotelit janë marrë masa të mëdha sigurie. /TRT/

Gjermani: Kërkohet mësim i fesë Islame në shkolla

Posted by artparadox on 15 February 2011 , under |E marte 15 Shkurt 2011 12:45

Ministri i Brendshëm gjerman, Thomas de Maizière (CDU) u ka kërkuar landeve që të fusin sa më shpejt të jetë e mundur mësimin e fesë myslimane si lëndë të rregullt në shkolla. Ky do të jetë një kontribut i rëndësishëm për integrimin dhe "imunizimin e efektshëm" kundër ekstremizmit, tha de Maizière në një takim të Konferencës Islame gjermane. Kushti kryesor për futjen e mësimit të fesë është partneriteti me një komunitet fetar mysliman, i cili mungon në Gjermani. Aktualisht rreth 700 mijë fëmijë myslimanë shkojnë në shkollat gjermane.
Gjermania fillon këtë vit me vendosjen e bazave për shkollimin e lartë të teologëve islamë. Duke filluar nga semestri dimëror në Tübingen, Münster dhe Osnabrück do të ngrihen qendrat për studime islame për shkollimin e mësuesve të fesë islame për shkollat si dhe për imamë. Ministrja federale gjermane e Arsimit, Annette Schavan prezantoi në Berlin rezultatet e procesit të përzgjedhjes për ngritjen e qendrave të tilla në Universitetet gjermane.
Deri tash në disa vende të Gjermanisë janë krijuar qendra, të cilat ofronin mësime për fenë islame. Ato shërbejnë për përgatitjen e mësuesve për lëndën e fesë islame dhe përcjelljen e zhvillimeve të planeve arsimore për këtë lëndë. Ngritja e themeleve për studime islame përbën një shtesë të rëndësishme dhe po ashtu bazë të mirë për zhvillimin e këtyre ofertave. Prandaj që në krye është provuar që të gjenden koncepte dhe vende të përshtatshme, që ato të lidhen me njëra-tjetrën, shkollimi i teologëve për lëndën e fesë islame në shkolla dhe studimet teologjike. /DW/

Bahrein: Përleshje të reja mes protestuesve dhe policisë

Posted by artparadox on , under |
E hëne 14 Shkurt 2011 11:25

Policia e Bahreinit është përleshur me demonstrantët para protestave të paralajmëruara për sot, të cilat janë frymëzuar nga Tunizia dhe Egjipti.
Raportohet se policia ka përdorur gaz lotsjellës dhe plumba gome për t'i shpërndarë protestuesit në fshatin shiit Nevidrat në pjesën jugperëndimore të mbretërisë.
Të paktën 14 njerëz morën lëndime të lehta në përleshjet e sotme dhe gjatë natës.
Mbrëmë, policia gjithashtu u përlesh me protestuesit në fshatin Karzakan, me ç'rast u lëndua një protestues.
Ndërkohë, forcat e sigurisë e kanë shtuar praninë e tyre në kryeqytetin Manama, ku sot pritet të mbahen demonstrata.

Përleshen shqiptarë e maqedonas

Posted by artparadox on , under |Situatë e tensionuar ka mbretëruar në Kalanë e Shkupit, me ç`rast nga të dyja anët janë tubuar grupe protestuesish shqiptarë dhe maqedonas.


Videon mund ta shihni nëse klikoni këtu

E diel 13 Shkurt 2011 16:03

Siç njofton gazetari i agjencisë së lajmeve INA në vendin e ngjarjes, rreth 200 protestues maqedonas nga orët e para të paradites ishin futur në brendinë e Kalasë në afërsi të kishës që po ndërtohet, ndërsa protestuesit shqiptarë të udhëhequr nga Lëvizja “ZGJOHU!” nuk u lejuan nga forcat e shumta të policisë për të hyrë në brendinë e Kalasë. Një grup protestuesish shqiptarë janë goditur nga njësitet policore, pasi që ata kanë tentuar të hyjnë në brendi të Kalasë, pas provokimeve që ata kanë marrë nga grupet e protestuesve maqedonas.
Në turmën e protestuesve është goditur nga policia edhe kreu i Lëvizjes “ZGJOHU!”, Artan Grubi, i cili ka tentuar që të qetësojë radhët e para të protestuesve.
Turmat e protestuesve maqedonas gjithashtu kanë sulmuar me gurë turmën e protestuesve shqiptarë.
Situata vazhdon të jetë e tensionuar, ndërsa në vendin e ngjarjes ka dalë edhe zëvendësministri i brendshëm, Xhevat Buçi si dhe deputetë të BDI-së, kryetari i BDK-së, Hysni Shaqiri, të cilët po tentojnë që të ulin tensionet.
Agjencia e lajmeve INA raporton edhe për persona të arrestuar nga policia, të cilët janë dërguar me furgonët e policisë.
Sipas informacioneve më të reja, situata po qetësohet, pasi që policia ka larguar protestuesit maqedonas, ndërsa kreu i Lëvizjes "ZGJOHU!" ka urdhëruar që edhe turma shqiptare të largohet. Bëhet e ditur për persona të plagosur, me ç`rast njëri prej tyre bëhet e ditur se është i plagosur me thikë.
Aktivistët e Lëvizjes “ZGJOHU!” janë futur në brendi të Kalasë dhe kanë vendosur pankarta në mbrojtje të Kalasë.
Lëvizja “ZGOHU!” zyrtarisht sot paralajmëroi mbajtjen e protestës, deri sa turmat maqedonase në Kala nëpërmjet rrjeteve të ndryshme dhe komunikimeve jozyrtare kishin paralajmëruar se do të dalin për të mbrojtur kishën që po ndërtohet në Kalanë e Shkupit.
Eskalimi i situatës ka nisur pas vendimit të Ministrisë së kulturës për të ndërtuar një kishë muze mbi Kalanë e Shkupit, e cila siç u tha po bëhet në themelet e një kishe të rrënuar nga shekulli 13. Por, kjo nismë ishte kundërshtuar nga partitë dhe organizatat joqeveritare shqiptare, të cilat ditëve të fundit kërkuan ndërprerjen e punimeve dhe mos tensionimin e situatës në aspektin ndëretnik dhe ndërfetar. Punimet për kishën ishin ndërprerë me një marrëveshje qeveritare, mirëpo ajo nuk u respektua pasi që punëtorë të një ndërmarrje maqedonase u ndaluan të martën në mbrëmje nga qytetarë të Shkupit, derisa fshehtas po vazhdonin ndërtimin e kishës.

Artan Grubi: Do ta mbrojmë Kalanë nga falsifikimet
Pas provokimeve të radhës, po bëhen pesë vite që po na provokojnë një pas një. Edhe provuan në mënyrë tinzare duke punuar natën me na vjedhë Kalanë tonë, por ne fituam dhe hymë këtu dhe kjo është një betejë e fituar nga ne. Ata e treguan mënyrën e vetë se si veprojnë, si vjedhin, si falsifikojnë historinë dhe vlerat tona. Ne e dijmë se kush jemi dhe skemi krizë identiteti dhe gjithmonë do të jemi në mbrojtje të shqiptarisë këtu. Ju lus që tëshpërndaheni.

Pollozhani: Qeveria ka përgjegjësi për këtë
Kryetari i të Shoqatës së të Burgosurëve Shqiptarë, Shpëtim Pollozhani theksoi se kjo situatë është e provokuar dhe e organizuar nga struktura të pushtetit.
Ky aktivitet është shkas kasha që është montuar Brenda një nate në stil kaçakës. Nuk ndërtohet një shtet binancional me këso provokime.
“Ky është tensionim i provokuar dhe ne kemi vepruar me dinjitet. Me këto kisha dhe kryqe po bëhet si varrezë masive. Është provokim i radhës i oirganizuar nga pushteti”, theksoi për INA, Shpëtim Pollozhani.
Sipas tij, kjo protest popullore është si pasojë së veprimtarisë së një Qeverie të papërgjegjëshme dhe si pasojë e pjesëmarrësve shqiptarë të papërgjegjshëm në Qeveri.
Foto ekskluzive nga arkivat franceze që dëshmon ekzistimin e një xhamie mbi Kalanë e Shkupit. Xhamia që daton me shekuj të tërë në Kala ishte ndërtuar nga perandoria otomane, ndërsa ajo u rrënua pas vitit 1925, me okupimin serb të Shkupit. (INA)

Vlon Lindja e Mesme

Posted by artparadox on 13 February 2011 , under |E diel 13 Shkurt 2011 8:52
Mijëra protestues u mblodhën në kryeqytetin e Jemenit, Sanaa të shtunën duke bërë thirrje për dorëheqje të Presidentit Ali Abdullah Saleh një ditë pas dorëheqjes se presidentit egjiptian Hosni Mubarak.
Protestuesit filluan të marshonin në drejtim të ambasadës egjiptiane, por u përleshen me një grup protestuesish pro-qeveritarë.
Pika e grumbullimit për protestuesit duket të jetë në Universitetin Sanaa dhe Sheshin Tahrit të qytetit që mban emrin e njëjtë me vendin e protestave të Kajros.
Po ashtu si Mubaraku edhe Ali ka qenë në pushtet për më shumë se tre dekada – që nga viti 1978. Në një përpjekje për të shuar trazirat ai ka premtuar të japë dorëheqje në fund të mandatit të tij në vitin 2013.
Ndërkohë në Algjeri 30.000 policë kanë dalë në rrugët e qytetit për të ndalur protestën e planifikuar antiqeveritare e cila është e paligjshme sipas ligjeve të shtetit që është në gjendje të jashtëzakonshme që prej 19 vitesh. Por raportohet se 2000 veta kanë dalë në rrugë duke bërë thirrje për heqjen e gjendjes së jashtëzakonshme dhe për dorëheqjen e presidentit Abdelaziz Bouteflika.
Qeveria Algjeriane ka premtuar heqjen e kësaj gjendjeje në të ardhmen.
Aktivistët në Bahrejn po bëjnë thirrje për protesta që pritet të fillojnë nga e hëna. Në një përpjekje për të qetësuar gjendjen mbreti i Bahrejnit njoftoi se do të shpërndajë nga $1000 për çdo familje vendase si vlerësim nga ana e tij për popullin e Bahrejnit.

Mubaraku largohet sonte?

Posted by artparadox on 10 February 2011 , under |
Deklarata e sotme e Këshillit Suprem të Forcave të Armatosura të Egjiptit tregon gatishmërinë e saj për të marrë nën kontroll situatën pas largimit të presidentit Mubarak
Këshilli Suprem i Forcave të Armatosura pohon se ai gjendet në gatishmëri të përhershme në mbrojtje të popullit egjiptian dhe njëherësh garanton se Mubaraku është në lënie të Kajros, për drejtimin e së cilës do të bëhet e ditur më vonë.
Bëhet e ditur se Këshilli është duke mbajtur nën udhëheqjen e Ministrit të Mbrojtjes Muhamed Tantavit, e jo nën udhëheqjen e Husni Mubarakut.
Gjithashtu kryeministri egjiptian Ahmed Shefik i tha BBC-së se Presidentit Husni Mubarak mund të largohet së shpejti nga vendi dhe se situata do të këndellet në vend.
Ndërsa Sekretari i Përgjithshëm i partisë në pushtet (Partia Nacional Demkratike) deklaroi se Mubaraku do t'i plotësojë kërkesat e protestuesve sonte (të enjten).
Në Uashington shefi i CIA-s tha se "ka shumë gjasë që të ndodhtë enjten" largimi i Mubarakut.

10 zbulime muslimane që ndryshuan botën

Posted by artparadox on 09 February 2011 , under |
Disa nga shpikjet më të rëndësishme janë bërë nga muslimanët
Edhe pse shtetet muslimane në ditët e sotme nuk janë në aq sy të mirë, historia flet ndryshe. Ja disa nga shpikjet që janë bërë pikërisht nga shtetet muslimane.
1. Kirurgjia - Afër 1000 vjet p.e.s doktori i famshëm Al Zahraëi e publikoi enciklopedinë ilustrative për kirurgji prej 1500 faqesh, e cila në Evrope u përdor për 500 vjetët e ardhshëm. Al Zahraëi njihet edhe me disa nga operacionet e para që janë bërë.

2. Kafe - Pija pa të cilën shumica e njerëzve nuk mund të kalojnë ditën, për herë të parë u paraqit në Jemen. Gjate ditëve të punës është pirë për të ndihmuar njerëzit të jenë të zgjuar gjatë lutjeve të natës. Pastaj e kanë transferuar në Kajro dhe është përhapur shum ë shpejt nëpër vendet muslimane. Në shekullin e 13 ka arritur në Turqi ndërsa në Evropë në shekullin e 16 nëpërmjet tregtarëve venecian.

3. Makinat Fluturuese - Shpikësi Abbas ibn Firnas ka qenë njeriu i parë i cili ka bërë një send i cili me të vërtet ka fluturuar. Në shekullin e 9 ai ka dizajnuar një konstruksion i cili ka ngjarë në një zog. Në përpjekjen e tij të famshme afër Kordobes së Spanjës ai ka fluturuar, por për një kohë të shkurtër është rrëzuar dhe ka vrarë shpinën. Dizajni i tij ka qenë inspirim për zbuluesin dhe artistin italian Leonardo Da Vinçi.

4. Universiteti - Në vitin 859 princesha Fatima al-Fihri ka hapur universitetin e parë i cili ka dhënë diploma në qytetin Fezu të Marokos. Motra e saj e cila ka hapur një xhami të cilën e kanë shfrytëzuar edhe si shkollë. Sot, pas 1200 vjet ende funksionon, vetëm për të rikujtuar njerëzit se dituria dhe shkollimi është një traditë muslimane.

5. Algjebra - Ky term vjen nga traktati matematikor i Persisë me emrin "Kitab al-Jabr Ëa I-Mugabala" e cila ka lindur në shekullin e 9. E ndërtuar sipas sistemit Hindu dhe Grek, algjebra ka qenë sistemi i vetëm për numra dhe gjeometri.

6. Optika - Shumë nga zbulimet që kanë të bëjnë me optikën vijneë nga bota muslimane. Rreth vitit 1000 al-Hatiham ka vërtetuar se njerëzit shohin objektet nga reflektimi që bën drita në to dhe shkon te syri i tyre. Me atë ai ka zbuluar teoritë e Euklidit dhe Ptolomejit të cilët kanë menduar se vet syri i njeriut emiton dritën.

7. Muzika - Shumë nga muzikantët musliman kanë pasur një ndikim të madh në Evropë. Disa nga instrumentet që kanë arritur nga Lindja e Mesme janë Lyra dhe Rehab - paraardhësi i violinës moderne. Shkallët moderne të muzikës gjithashtu kanë prejardhje nga alfabeti arab.

8. Brusha e dhëmbëve - Thuhet se Muhammedi a.s vet është ai i cili i pari e ka popullarizuar përdorimin e brushës së dhëmbëve rreth vitit 600. Duke përdorur degën e një peme të quajtur Meswak, ai ka pastruar dhëmbët dhe ka freskuar frymën. Substanca të ngjashme me Meswak sot përdoren në pastat e dhëmbëve.

9. Lost - Shumë nga gjërat qe përdoren në automatiken moderne, për herë të parë janë shfrytëzuar në vendet muslimane. Duke kthyer lëvizjen rrotulluese në linare losti ka mundësuar ngritjen e lehtë të sendeve të rënda. Kjo teknologji është zbuluar nga Al-Jazari në shekullin e 12, dhe për një kohë të shkurtër është përhapur në gjithë botën.

10. Spitali - Spitalet të cilat i njohim sot, me personel dhe salla speciale vinë nga Egjipti (Shekulli i 9). Qendra e parë e këtij lloji ka qenë spitali Ahmad ibn Tulun e hapur në vitin 876 në Kajro. Ky institucion ka siguruar shërim falas për të gjithë të cilët kanë qenë të nevojshme, e cila është bazuar në traditën muslimane në të cilën duhet të kujdesesh për të sëmurët. Nga Kajroja këto qendra pastaj janë përhapur në vendet muslimane.

Protestuesit egjiptianë në shesh edhe pas bisedimeve

Posted by artparadox on 07 February 2011 , under |
Bisedimet mes qeverisë dhe grupeve opozitare për zgjidhjen e krizës në Egjipt kanë dështuar ti japin fund protestave në qendër të Kajros.

E hëne 7 Shkurt 2011 11:02

Turma protestuesish, të cilët kanë zaptuar Sheshin Tahrir prej dy javësh, thonë se do të largohen vetëm pasi Presidenti Mubarak të japë dorëheqjen.
Qeveria ofroi një seri koncensionesh në bisedimet e të dielës, por opozita theksoi se nuk ishin të mjaftueshme. Presidenti amerikan, Barak Obama theksoi se Egjipti nuk do “të kthehet pas në atë ç’ishte”.
Grupet opozitare u takuan dje me qeverinë për të diskutuar lidhur me zgjidhjen e ngërçit që ka paralizuar vendin dhe që ka lënë pas mbi 300 të vdekur.
Bisedimet u drejtuan nga zv/presidenti Omar Suleiman, dhe në to morën pjesë gjashtë grupe opozitare, përfshirë edhe Vëllazërinë Myslimane, lëvizje e ndaluar në Egjipt, e cila merr pjesë për herë të parë në bisedime.
Për momentin, bisedimet nuk duken se do të shpien gjëkundi./Start/F. Prroni/

Lojërat e fëlliqura të policisë së Mubarakut

Posted by artparadox on 02 February 2011 , under |Inçizimet shokuese të konfrontimit të demonstruesve antiqeveritarë dhe "demonstruesve" policorë të maskuar në civilë. Policia e tagutit sost ka përdorur taktikë të re të luftës kundër demonstruesve: policë kalorës mbi kuaj dhe deve, të veshur me tesha civile janël vërsulur demonstruesve. Shiqoni video inçizimet!


Dy milion protestues në Kajro. Bie qeveria në Jordani

Posted by artparadox on 01 February 2011 , under |
“Efekti i Dominos” nuk po ndalet në vendet e Lindjes së Mesme. Mbreti i Jordanisë, Abdullah, ka shpërbërë sot qeverinë e vendit, pas protestave të opozitës, të udhëhequra nga Vëllezërit Musliman.
Mbreti Abdullah ka shkarkuar kryeministrin Samir Rifai ndërsa mandatin për ta formuar qeverinë e re ia ka besuar ish këshilltarit të tij ushtarak Maruf Baki.


 Numri i protestuesve, që janë duke kërkuar largimin e presidentit Mubarak, në sheshin Tahrir (Sheshi i Çlirimit) të Kajros por raportohet se ka kaluar shifrën mbi dy milion.
Edhe përkundër thirrjeve të qeverisë egjiptiane që të mos dilet në protesta si dhe të ndalimit të qarkullimit të transportit lokal dhe atë ndër-urban, populli egjiptian po vazhdon në masë të madhe ta mbush sheshin Tahrir dhe rrugët përreth. Protestuesit po pritet që të marshojnë drejtë shtëpisë së presidentit.
Forcat ushtarake ashtu edhe siç njoftuan dje, nuk janë duke përdorur forcë kundër protestuesve.
Edhe në protestën e organizuar në Aleksandri mediat e huaja janë duke njoftuar se numri i protestuesve ka kaluar mbi një milion.


Qindra mijëra protestues janë tubuar në sheshin Tahrir të Kajros në atë që kanë quajtur “Marshimi prej 1 milionësh”, për të protestuar kundër presidentit Hosni Mubarak.
Udhëheqësi i opozitës, Mohamed Elbaradei, i bëri thirrje Mubarakut të largohet nga vendi, në mënyrë që të shmangë gjakdredhjen.
Elbaradei theksoi nevojën e një dialogu gjithëpërfshirës për të diskutuar aranzhimet “pas ikjes së tij”.
Një marshim i madh është planifikuar edhe në Aleksandri, ndërsa protestat kanë hyrë në ditën e tetë të tyre.
Ka raporte që thonë se demonstratat nga mbështetësit e Mubarakut mund të çojnë në konfrontime të dhunshme.

Latest News