Zona e debatit: Baton Haxhiu me Fuad Ramiqin

Posted by artparadox on 30 June 2011 , under |Baton Haxhiu interviston Fuad Ramiqin, me rastin e protestave, për ndërtimin e xhamisë, në qendër të Prishtinës.Do t'ju kryqëzojmë!

Posted by artparadox on 24 June 2011 , under |Në pjesët të jashtme të mureve të këtyre xhamive nga autorë, tani për tani të panjohur, janë shkruar grafite kërcënuese "Do t'ju kryqëzojmë", kurse në derën hyrëse janë vizatuar kryqe. Kjo dukuri nuk e shqetëson policinë e Manastirit.

Manastir, 24 qershor - Provokimet në baza fetare, por edhe etnike ndaj shqiptarëve të Manastirit nga ana e huliganëve s'kanë të ndalë. Nuk kaloi shumë kohë që nga provokimi i fundit në mars të këtij viti kur në shumë objekte fetare islame u paraqitën grafitet kërcënuese, autorët e të cilëve kurrë nuk u identifikuan nga policia, sërish në orët e vona të mbrëmjes së mërkurë dhe të enjte, në sipërfaqet e jashtme të mureve të Xhamisë Isakie, nga grupe të panjohura vandalësh është shkruar grafiti "Do t`ju kryqëzojmë", kurse në derë janë vizatuar kryqe. 
"Nuk zgjati as tre muaj nga grafitet serike në objektet fetare myslimane, kur shumë objekte ishin mbuluar me kryqe dhe grafite kërcënuese, ndodhi që mbrëmë në orët e vona të mbrëmjes në fokus të vandalistëve të gjendet edhe xhamia e locuar më qendër të qytetit", thotë myftiu i Myftinisë së Manastirit, Pllumi Veliu. Sekretari i Myftinisë, Orhan Demiri, i indinjuar thellë nga veprimet e këtilla, shton se që në momentin kur i konstatuam grafitet e lajmëruam policinë për rastin të papëlqyeshëm, të cilët na premtuan se do të ndërmarrin aktivitete për zbulimin e autorëve. Policia e Manastirit pranon faktin se ka pranuar intervenimin e Myftinisë së Manastirit dhe se ka dalë në terren dhe ka konstatuar ekzistimin e grafiteve. 
"Ekipi ynë doli në terren dhe konstatoi vërtetësinë e ekzistimit të grafiteve, dhe tani është formuluar edhe procesverbali nga vendngjarja", thotë zëdhënësi SPB të Manastirit, Gjoko Strezovski. I pyetur se si do të reagojnë ndaj veprimeve të këtilla që kohëve të fundit janë shpeshtuar, ai thotë se do të ndërmerren masat e duhura, duke u arsyetuar se nuk bëhet fjalë për dukuri shqetësuese. 
"Ne do të vazhdojmë gjurmimet tona deri në zbulimin e kryerësve, por kisha thënë se s'është punë për t`u shqetësuar ngase kryerësit janë fëmijë të vegjël", theksoi Strezovski, duke lënë të nënkuptohet se është vështirë të zbulohen. Në ndërkohë, sekretari i Myftinisë, Orhan Demiri, informon se grafite të ngjashme janë shkruar edhe në muret e Xhamisë Hamza Beu, që do të thotë se paralelisht me grupin vandal që ka vepruar në Xhaminë Isakie, ka vepruar edhe grupi i dytë që ka shkruar grafitet në xhaminë Hamza Beu.
"Grafite të ngjashme me ato të Xhamisë Isakie ka konstatuar edhe imami i xhamisë Hamza Beu, Vebi Klenja, i cili i ka vërejtur kur ka shkuar ta falë namazin", shprehet Demiri. Veprimet e shpeshtuara kërcënuese, në masë të madhe kanë ndikuar edhe në disponimin jo vetëm të shqiptarëve, por edhe të të gjithë muslimanëve pa dallim përkatësie etnike. Edhe më shumë i brengos fakti se ndaj kësaj dukurie indiferentë qëndrojnë edhe organet kompetente për mbrojtjen e atyre pak shqiptarëve të mbetur në Manastir. 
Ndërkaq, befason edhe fakti tjetër se si mund të heshtën rastet e këtilla edhe nga Enti për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, ngase këto objekte begatojnë qytetin e Manastirit dhe joshin grupe të shumta turistësh, për të parë arkitekturën unikale të shumë objekteve fetare e kulturore islame.


Policia e Kosovës përleshet me xhematin e xhumasë në Prishtinë

Posted by artparadox on , under |
Prishtinë - Policia e Kosovës është konfrontuar sot me besimtarët myslimanë, derisa xhemati po falnin namazin e Xhumasë në udhëkryqin që është afër Parlamentit në Prishtinë. Policia e Kosovës nderhyri duke tentuar t'i pengon ata qe po kryenin namazin e xhumase, per ta liruar rrugën e cila ishte bllokuar për vetura.
Falja e namazit ne rrugë nga besimtarët myslimanë, është një lloj proteste përmes së cilës kërkohet të ndërtohet një xhami në qendër të Prishtinës, pasi xhamitë në Prishtine nuk mbulojne as 50% te nevojave te qytetareve, duke bere Prishtinën vend që namazi i xhumasë me shume falet ne bore, shi e diellë përvëlues se në xhami siç do ishte rendi.
Xhematlinjtë kanë kundërshtuar dhe më pas ka ndodh një konfrontim mes tyre dhe policise.
Në reagimit te policeve iu bashkuan edhe njësiti special i Policisë së Kosovës, ne c'rast është arrestuar një person.


Raporti ne Lajmet qendrore te RTK se rreth ngjarjeve te sotme të xhumasë
Ja edhe disa video ekskluzive nga kjo ngjarje
Përmendorja e Lekës së Madh mund të bie?

Posted by artparadox on 18 June 2011 , under , |Edhe një nga putat e kohës moderne, do të vendoset në sheshin e Shkupit. Kësaj rradhe më i madhi. Bëhet fjalë për Lekën (Aleksandrin "e Madh"). A janë putat idhuj (zotëra të rrejshëm)? Aleksandri "i Madh" njihet si pushtues, i cili mundi ushtrinë e Darit persian, në betejën te lumi Isa dhe njëherit shërben si simbol i fitores së civilizimit perëndimor ndaj atij lindor. Nga të krishterët trajtohet si ideal i njeriut të suksesshëm, veprën e të cilit mundohen ta ndjekin gjeneratat e sotshme. Dallimi është vetëm në nuancë. Besimi i Aleksandrit ka qenë pagan, ndërsa i pasuesve të tijë të sotshëm është i krishterë. Të besuarit e Darit poashtui ka qenë pagan. Këtë pjesë të kulturës lindore, krishterët e sotëm e zëvendësojnë me Islamin, të cilin duhet ta ngadhnjejnë, njësoj sikurse e ngadhnjeu Aleksandri në atë kohë. Kjo është filozofia e shkurtë e trajtesës së këtij puti.

Nga Komuna Qendër njoftuan se punimet ndërtimore për vendosjen e skulpturës do të zgjasin 15 ditë, ndërsa, më pas do të vijë deri te lidhja dhe sendërtimi i pjesëve nga të cilat përbëhet ajo.
Procedurat teknike dhe aktivitetet për vendosjen e skulpturës, do të bëhen nga ana e ekipit profesional, nga persona nga fonderia "Ferdinando Marineli", ku është bërë skulptura.
Pas vendosjes së skulpturës pjesë-pjesë, do të rregullohet hapësira rreth shatërvanit dhe do të vendoset ndriçim. Vetëm lartësia e përmendores është 12 metra, ndërsa bashkë me bazamentin arrin në 22 metra.
Mirëpo, me ardhjen e përmendores në Shkup gjithnjë e më të zëshme janë spekulimet se shtylla ku është e paraparë të vendohet “Leka i Madh” nuk do të mund ta mbaj gjithë rëndësinë dhe madhësinë e tij.
Sipas informacioneve jo zyrtare, thuhet se është e mundshme, menjëherë pasi që të vendohet, të bie përmendorja.
Pasigurinë e rritë edhe fakti, se qeveria ka kërkuar mendim na instituti i inxhinierisë dhe seizmologjisë, vetëm për stabilitetin e shtyllës, por jo edhe për tërë përmendoren.
Nga instituti kanë konfirmuar, se garantojnë për stabilitetin e shtyllës por jo edhe për kalin dhe Lekën, pasi që askush nga ata nuk kanë kërkuar, që të hetohet tërë përmendorja, e cilai gjithsej do të jetë e lartë 22 metra. (INA)

Protestë me namaz në Prishtinë

Posted by artparadox on 17 June 2011 , under |
Një pjesë e besimtarëve myslimanë ka bllokuar të premten rrugën afër Parlamentit dhe Kuvendit të Komunës së Prishtinës për të falur xhumanë.
Organizatorët e kësaj proteste, lëvizja “Bashkimi” dhe shumë organizata të tjera, thanë se ndjehen të indinjuar nga mosrealizimi i kërkesës së tyre për ndarjen e hapësirës për ndërtimin e një xhamie të re në Prishtinë.
Fuad Ramiqi nga kjo lëvizje tha se presin nga institucionet dhe nga Komuna e Prishtinës që të gjendet hapësira për ndërtimin e xhamisë.
Ndërkaq, zyrtarët për informim në KK të Prishtinës nuk deshën të prononcohen lidhur me këtë mënyrë proteste.
Organizatorët paralajmëruan se edhe javën tjetër do të bllokojnë rrugën për të falur xhumanë, përderisa të merret dikush me kërkesën e tyre. /koha/

Gjermania me xhami ekologjike

Posted by artparadox on 15 June 2011 , under |
Një komunitet i vogël mysliman në veri të Gjermanisë, ka vendosur të përdorë burime të ripërtërishme energjetike, me një plan interesant për të ndërtuar një xhami me turbina ere në minaret e saj. Projekti me vlerë prej 2.5 milionë euro do ta bëjë xhaminë në Norderstedt, pranë qytetit të madh të Hamburgut, njërën prej të parave që do t’i shndërrojë minaret në një burim të energjisë me erë.
Konstruksioni ekologjik është ide e arkitektit Selcuk Ünyilmaz nga Hamburgu, i cili prej kohësh ka inkorporuar efikasitet energjetik në projektet e tij.
“Mendova se si të mund t’i jepnim arkitekturës fetare një fokus ekologjik”, është shprehur ai. “Dizajni im kombinon modernen me tradicionalen, kështu që desha t’u jap minareve një funksion bashkëkohor”.
Turbinat e erës do të vendosen në dy minare 22 metra të larta, dhe Ünyilmaz planifikon të instalojë helika të qelqta prej 1.5 metra në secilën prej tyre. Në kohë të caktuara të ditës, drita do të rrezatojë në helikat e xhamisë së re për të krijuar një lloj të shfaqjes me drita.
Deri tash, shoqata prej 200 pjesëtarësh, pjesë e Unionit Turko-Islamik për Çështje Fetare, është dashur të strehojë komunitetin fetar në një ndërtesë të vjetër 100-vjeçare.
Por, muajin e kaluar autoritetet lokale aprovuan planet për projektin novator, i cili do të ketë 1.300 metra katrorë hapësirë dhe do të përbëhet nga dy pjesë, nga xhamia dhe nga një ndërtesë më e madhe, që do të përmbajë dyqane, një kafene, një berberhane dhe zyra.
“Ne dëshirojmë të krijojmë një vendtakim për njerëzit e të gjitha feve dhe kombësive”, ka thënë Ugur Sütcü, kryetar i shoqatës fetare të qytetit Norderstedt. “Do të ketë shërbime këshilluese në ofertë, si dhe aktivitete sociale, kulturore dhe sportive”, ka bërë të ditur ai.
Skema e Ünyilmazit ka ardhur në një kohë të përshtatshme. Gjermania posa ka aprovuar një plan për të hequr dorë nga energjia bërthamore më 2022, dhe tash po bëhet presion për të kompensuar mungesat përmes përforcimit të sektorit të energjisë së ripërtërishme.
Komuniteti në Norderstedt mund të pajtohet me idenë novatore për xhaminë e re, por ai nuk ka ende fonde për projektin.
Megjithatë, kjo është diçka që nuk e shqetëson shumë Sütcün. “Kemi besim se mund të grumbullojmë paratë e nevojshme”, është shprehur ai.
Qyteti bregdetar ndodhet në një vend të përkryer për prodhim të energjisë me erë, ndërkaq minaret do të ndihmojnë për sigurimin e një të tretës së energjisë së saj. (The Guardian)

Konkurrenca nga Londra
Për të bindur disa prej anëtarëve më skeptikë të komunitetit për veçoritë e dizajnit të tij, arkitekti është munduar të gjejë xhami të tjera me turbina të ngjashme ere. Por, ai nuk ka mundur të gjejë asnjë shembull tjetër të ndërtuar.
Xhamia gjermane nuk do të jetë e para e llojit të saj, megjithatë, pasi që grupi misionar islamik “Tablighi Jamaat” gjithashtu po planifikon të ndërtojë një xhami ekologjike me turbina ere në minaret e saj, në kohën e Lojërave Olimpike Verore, që do të zhvillohen më 2012 në Londër të Britanisë së Madhe. /zeri/

Qeveria amerikane përdor helme kimike, në sulmet me aeroplanë pa pilot, në Pakistan

Posted by artparadox on , under |
Fizikanët pakistanez dhe ekspertët thonë se qeveria amerikane po përdor arme kimike në sulmet e saj me aeroplan pa pilot në zonën fisnore e cila është në kufi me Afganistanin. Tu përkujtojmë se këto sulme kryhen me bekimin e OKB - s.

Civilët pakistanez të cilët u gjetën nen sulmet e paautorizuara të aeroplanëve pa pilot në vendin e trazuar veriperëndimor, u goditën me komplikimin e lëkurës, syve dhe sëmundjet e frymëmarrjes, të cilat i shkaktuan materiet kimike në raketa, u raportua të enjten.

Gazetarët dhe ekspertët nga Vaziristani, zonat malore në veriperëndim të Pakistanit e cila shpesh ka qenë qendër objektive e sulmeve anti-njerëzore të aeroplanëve pa pilot amerikan, thonë se kanë pranuar raportime të shumta nga shumë njerëz dhe mjekët lokal, të cilët tregojnë për efekte të ndryshme të sulmeve momentale të sulmeve pa pilot mbi tërë popullatën.

“Pasi që këto sulme janë kryer, kemi qenë dëshmitar të disa rasteve të çuditshme, dhe shtypi ynë është vizituar rregullisht nga ankuesit, tek të cilët janë zhvilluar sëmundje të lëkurës dhe sëmundje bronkiale në kohën pas sulmeve të aeroplanëve pa pilot. Kisha dashur të shtoj se agrikultura dhe kafshët tregojnë një gjendje të mjerueshme”, u tha reporterëve gazetari Safdar Dawari.

Eksperti nga Vaziristani thotë se vajza e tij ka vdekur nga kanceri në gjak menjëherë pasi që tek ajo është zhvilluar sëmundja e lëkurës, që ka qenë asgjë tjetër vetëm efekt helmues i substancave kimike të përdorura në sulmet të cilat OKB-ja nuk i ka ndaluar.

“Unë e kam humbur vajzën, e cila i ka pasur 28 muaj. Tek ajo është zhvilluar sëmundja e lëkurës dhe më vonë, pas disa muajve, i është diagnostikuar kanceri në gjak. Në atë kohë njerëzit kanë folur se po kryhen sulme me bomba kimike. Tani gjendja është e njëjtë ku janë kryer sulmet pa pilot- njerëzit në ato zona ankohen për sëmundjet e lëkurës, infektimin e mushkërive, infeksione të fytit dhe sëmundje tjera të ndryshme”, thotë eksperti politik pakistanez Sejfullah Guli.

Raportimet për sulmet vinë në kohën kur janë rritur tensionet në mes Shteteve të Bashkuara dhe Pakistanit rreth sulmeve ajrore në tokën pakistaneze. Uashingtoni pohon se sulmet u janë drejtuar militantëve. Megjithatë, në sulme janë mbytur me qindra civil në Pakistan prej vitit 2008, thuhet në raportimet lokale.

Burimi: TheUnjustMedia.com

Tariq Ramadan - Çka i ofron Islami Evropës në shekullin XXI

Posted by artparadox on 11 June 2011 , under |Tribuna e mbajtur në Qendren Kulturore AKEA, me dijetarin Dr.Tariq Ramadan me temën "Çka i ofron Islami Evropës në shekullin XXI", data 30.05.2011.

Belgjikë: Letra ofenduese e tualetit

Posted by artparadox on 10 June 2011 , under |
Evropianët kanë dëshirë të lavdërohen me kulturën dhe tolerancën e tyre. Megjithatë, në kohët e fundit kemi rast shpesh herë të dëshmojmë se si Evropianët po sillen krejt ndryshe. Në disa vende evropiane ndodhin gjëra të pamundshme. Ashtu që mediat belge këtyre ditëve zbuluan një nënçmim të pabesueshëm ndaj vlerave te Islamit. Asi lloj nënçmimi ndaj islamit dhe muslimanëve në mendje mund tu shkoj vetëm kokave të sëmura. Në realitet bëhet fjalë për letrën e tualetit në të cilin shkruante Allah dhe Muhammed -alejhi selam-, dhe që gjëja të jetë edhe më e keqe asi lloj letre tualeti është shit lirisht në depot belge.

Firma e pavarur belge Renova ka prodhuar letrën e tualetit e cila është shit nëpër depot e kompanisë Carrefour. Pasi që muslimanët kanë ngrit zërin e tyre dhe kanë kërkuar që të ndërpritet shitja e kësaj letre tualeti, kompania Carrefour ka tërheq letrën e tualetit nga shitja.

Dhe pastaj në skenë kanë dalë policia belge e cila, në vend që të procesoj prodhuesit dhe shitësit e letrës së lartpërmendur për shkak të ofendimit të hapët të ndjenjave fetare muslimane, ka filluar hetuesin se sa ky rast do të zgjoj ndjenja fundamentaliste tek muslimanët e Belgjikës. /Agjencione/

Erdogani: Muhamedi a.s. politikan, korri sukses me besueshmërinë e tij

Posted by artparadox on , under |
Gjatë vizitës që një grup të rinjsh, përfaqësues të revolucionit egjiptian, kanë zhvilluar këto ditë në Turqi, janë takuar edhe me kryeministrin turk, Rexhep Taip Erdogan. Gjatë vizitës së kryeministrit, ky i fundit, ndër të tjera u kërkoi të ndjekin modelin e profetit Muhamed a.s në marrjen me politikë, zgjedhjen e kandidatëve dhe komunikimin me rrymat e ndryshme dhe jomyslimanët. Ai theksoi rëndësinë e fokusimit të përpjekjeve në zgjedhjet lokale, gjë e cila lehtëson funksionimin e demokracisë në çdo fushë më vonë.
Pasi kishte qëndruar tre orë rresht para simpatizantëve të tij gjatë një takimi elektoral, Erdogani bashkë me të shoqen dhe dy vajzat iu drejtua delegacionit egjiptian, të cilët i përshëndeti në arabisht:”Esselamu alejkum! Kejfe halukum (si jeni)?”
Gjatë fjalës me të rinjtë e revolucionit egjiptian, Erdogani u tha:”Ne besojmë se regjimet diktatoriale nuk përkojnë me natyrën e njeriut. Në këto regjime, njerëzit adhurojnë njerëzit, sakaq ne nuk jemi robër të njerëzve, por të Zotit të njerëzve. Ne kemi qëndruar pranë jush dhe pranë të gjithë revoltave që përfshinë botën arabe, të cilat filluan në Tunizi, u shtrinë në Egjipt dhe që andej në vendet e tjera.”
Lidhur me vizionin e tij për demokracinë, Erdogan tha: ”Demokraci e vërtetë është ajo që i siguron të drejtat themeltare qytetarëve, u jep të drejtat që u takojnë gruas dhe fëmijëve dhe garanton lirinë e fesë të gjithë besimeve të tjera.”
Lidhur me marrëdhëniet me besimet e tjera, Erdogan shtoi: ”Duhet ti respektojmë të gjithë besimet. Profeti Muhamed a.s mori edhe votat e jomyslimanëve në Medine, jo sepse ishte i dërguari i Zotit, por sepse njihej si “Muhamedi besnik”. Lidhur me respektin e mendimeve të ndryshme të Profetit a.s, Erdogani u kujtoi hadithin: ”Mos ua shani zotrat e tyre, që mos shajnë Zotin tonë.”
Përsa i përket politikanit të suksesshëm, Erdogani tha: ”Ai duhet të mishërohet me moralet më të larta, amanet dhe pastërti. Ai duhet të gëzojë besimin e njerëzve.”

Zgjedhjet vendore janë më të rëndësishme
Kryeministri Erdogan u bëri thirrje të rinjve egjiptianë që ti kushtojnë rëndësi zgjedhjeve vendore, pasi ato janë rruga e vetme për zbatimin e demokracisë në vend dhe për kandidatë, të zgjedhin më të mirët dhe të besueshmit.
Lidhur me këtë pikë, ai tha: ”Demokracia duhet të vijë nga poshtë, pra të fokusohemi kryesisht tek nevojat e njerëzve dhe tek infrastruktura e cila i shërben komunitetit. Duhet filluar me zgjedhjet lokale, me qëllim që demokracia të ngrihet në baza të shëndosha.”
Edhe pse qëllimi i vizitës ishte njohja me përvojën politike turke, Erdogani u tha të rinjve egjiptianë:”Duhet të prodhoni një përvojë tuajën, pasi çdo shtet ka specifikat e tij të cilat e dallojnë nga shtetet dhe vendet e tjera. Kjo, edhe pse përvojat e të tjerëve duhen studiuar dhe duhet përfituar prej tyre.”
Lidhur me eksperiencën e tij me krerët e regjimit të mëparshëm në Egjipt, Erdogan tha:”Një herë kam marrë pjesë në një konferencë në Sharm Sheikh me krerët e disa shteteve. Një përfaqësues egjiptian më pyeti:”Sa kohë u duhet të shpallni rezultatet e zgjedhjeve në Turqi?” Unë i thashë se shpallen në të njëjtën ditë të votimit. Kurse ai shtoi: ”Tek ne na nevojiten disa javë derisa të shpallim rezultatin.” Kjo do të thoshte se ata i manipulonin rezultatet.”
Mandej, Erdogan u tha të rinjve egjiptianë se po punonte për një revolucion të ri në Turqi, revolucionin e ndryshimit të koncepteve dhe zhvillimit shkencor e teknologjik.
Aktivistët egjiptianë u bënë thirrje autoriteteve turke që të hapin një degë të universitetit të Ez’herit në Turqi, si dhe një universitet turk në Kairo, me qëllim që të rriten shkëmbimet kulturore mes dy vendeve.
Delegacioni i të rinjve të revolucionit është takuar edhe me presidentin Gyl, si dhe me ministrin e jashtëm turk, Ahmed Dautoglu. /ardhmeriaonline.com/

SHBA zhvillon luftë të fshehtë kundër militantëve në Jemen

Posted by artparadox on , under |
Gazeta “Nju Jork Times” shkruan se udhëheqja e Presidentit të SHBA, Barak Obama është duke zhvilluar një luftë të fshehtë kundër militantëve në Jemen dhe se kjo luftë javëve të fundit u intensifikua edhe më shumë.
Sipas lajmit të gazetës “Nju Jork Times” avionët luftarak dhe avionët amerikan të telekomanduar janë duke bombarduar objektivat e militantëve.
Gazeta pretendon që së bashku me trazirat në Jemen janë intensifikuar edhe operacionet.
Luftimet me Al Kaedën që bëheshin në jug të vendit për shkak të trazirave kanë kaluar në kryeqytetin Sana.
Uashingtoni shpreson që me anë të këtyre operacioneve të parandaloj që Al Kaeda të fitoj në fuqi.
Në sulmin e organizuar me avionë të telekomanduar më 5 maj në Jemen si objektivë ishte marrë lideri i Al Kaedës, Enver El Evlaki por operacioni ka dështuar. /TRT/

Islami dhe Evropa, Tariq Ramadan ne Klan Kosova

Posted by artparadox on 02 June 2011 , under |
Tariq Ramadan, një ndër intelektualët më me influencë sot në botë, i  kërkuar nga gjigantët mediatikë si CNN, BBC, ABC. Tariq Ramadan, Profesor në Universistetin e Oksfordit është renditur nga Revista “Foreign Policy”, i teti mes 100 intelektualëve më të njohur në mbarë globin. Ai mban leksione në universitetet me prestigjoze të rruzullit dhe është sot një nga mendimtarët më të famshëm të kohës së re!Tariq Ramadan në Kosovë

Posted by artparadox on 01 June 2011 , under |Me ftesë të: "Asociacionit për Kulturë, Edukim dhe Arsim" (AKEA), Kosovën e vizitoi Dijetari dhe Filozofi Zviceran: Tariq Ramadan. Në ambientet e mrekullueshme të Qendrës Kulturore AKEA ai mbajti një ligjëratë në temën: "Çka i ofron Islami Evropës në shek XXI" me çka i mahniti më se 750 kosovarë të cilet kishin mbushur amfiteatrin dhe katin e dytë të AKEA-s e të cilët kishin ardhur ta takojnë dhe dëgjojnë: "Buldozerin e promovimit të lirisë së mendimit dhe vlerave të Shura-demokracise" siç u shpreh në fjalën hyrëse Husamedin Abazi - Kryetar i AKEA-s.

Respektimi i rrënjëve
Profesori i Oxfordit Tariq Ramadan, në fillim të ligjëratës foli për esencën e njeriut në jetën e tij, pra kujtimi dhe rikthimi tek rrënjët dhe njohja e të kaluarës së lavdishme Islame, “Respektoni rrënjët tuaja, të kaluarën, vetëveten dhe principet tuaja” u shpreh T.R dhe shtoi: “Muslimani nëse dëshiron të jetojë sipas këtyre normave duhet t’i njohë dhe studiojë rrënjësisht dy gjëra: historinë (të kaluarën) dhe fenë. nëse muslimani nuk i njeh rrenjesisht këto dy fusha jetike, ai patjetër do të bëhet pjesë e ndonjë ideologjie dhe rryme të gabuar. E themi këtë, sepse muslimani duhet të lexojë shumë rreth historisë dhe fesë, ky është parim Hyjnor i kodit Kuranor, ku Zoti na urdhëron: Lexo, mëso, studio. Ky varg kuranor kodifikon teorinë se: Islami është i tëri sistem i diturisë universale në plotni. Forma është urdhërore në atë që porosite Zoti dhe Profeti, e ne na mbetet ta aplikojmë atë që na është urdhëruar dhe ketu nuk ka laternativë".

Reformimi i vetevetes
Por si t’i rikthehemi dashurisë së leximit, mësimit e formimit të personalitetit tonë? Kjo kërkon një rikthim në zemrat tona, sepse zemra është e lidhur me Zotin, është në kërkim të rikthimit te esenca, por mëkatet dhe punët ndoshta i bëjnë zemrës padrejtësi në rrugëtimin e saj drejtë Zotit, theksoi profesori Tarik. Kërkimi në rikthimin e kontrollimit të zemrës sonë është kërkesë Hyjnore. Kontrollimi i zemrës, gjuhës, punës, është kërkesë edhe e Profetit Muhamed drejtuar njerëzimit. Për këtë model sjelljeje profesori solli një shembull nga tradita profetike, një thënie të Ajshes për Profetin, e cila kishte theksuar: "Morali i tij ishte Kur’ani, ishte Kuran i gjallë që ecte mbi tokë". Është ky një mesazh se duhet të jetohet me Kuranin dhe traditën profetike.

Edukimi si sjellje specifike
Edukimi është sjellje e veçantë dhe specifike e njeriut. Por lind pyetja: a mund të edukohemi si muslimanë evropianë? Përgjigjja është: po. Kur Muslimanët erdhën nga Azia, Afrika dhe vendet e tjera në Everopë, ata u pranuan si qytetarë të klasës A, sepse në Evropë ata sollën shkencën, artin, filozofinë, etikën, sociologjinë, e shumë shkenca të tjera. Profesori ju drejtua masës me emërtimin se ju jeni muslimanë kosovarë (Shqiptare), kjo është normale. Sepse Islami ka shumë kultura, pra është heterogjen, ne mund të jetojmë si musliman, por me kultura dhe identitete të ndryshme në: veshje, gjuhë, jetesë, komunikim. Veshja si specifikë këtu ka kuptimin e zgjedhjes së sharmit dhe ngjyrës së teshës, por brenda normave Islame. Kultura dhe Islami janë çështje të ndryshme theksoi profesori, duke skicuar idenë se: Gjuha arabe është gjuhë e Kur’anit, por kultura arabe nuk është kulturë e Islamit. Kjo nënkupton se secili popull mund të jetojë me gjuhën, kulturën e identitetin e vet brenda strukturës Islame. Islami është multikulturor, e si i tillë kërkon angazhim në secilën fushë për ta kompletuar sistemin e përkryer të Islamit. Islami kërkon nga ne ngazhim në arte, shkenca, imagjinatë, dhe gjithë këtë për ta komponuar karakterin e tij universal. Edukimi si sjellje specifike, është aftësia, mundësia dhe domosdoshmëria për ta ndryshuar botën. Edukimi i mirë sjell njohje të saktë dhe drejtësi. Drejtësia Islame është kërkesë shoqërore e botërore, Islami është kundër racizmit, racizmi dhe urrejtja nuk i përkasin Islamit. Ne duhet të jemi të hapur ndaj të gjitha kulturave, sepse të parët tanë ishin të hapur ndaj të gjithëve, nënvizoi profesori. Islami është një lajm i mirë, kjo nënkupton pranim të mesazhit të rëndë dhe shpërdarje të tij si porosi për gjithë njerëzimin. Islami është dashuri dhe falje, e jo mallkim e ndëshkim. Duhet të falni, mësoni e dashuroni, sepse dashuria dhe falja janë lajmi i mirë i islamit. Porosi e profesorit për edukimin e të rinjve tanë ishte: ”Mund të jeni i mirë sot, por nesër nuk e dini”. Mos i gjykoni njerëzit, por punën e tyre, gjykimi i takon Zotit, Supremit, Apsolutit e jo njeriut. Edukimi sjell drejtësi apsolute, kjo nënkupton kërkesën e Zotit për të qëndruar në rrugën e tij si drejtësi e dëshmi, një binom i pandashëm për një qëllim të përbashkët. Drejtësia është kërkesë Hyjnore që njeriu të bëhet i drejtë me vetveten e tij, njerëzit e tjerë, gratë, njerëzit e varfër dhe qeniet tjera. Edukimi arrihet me lexim, e leximi është alternativa e vetme për ta njohur Zotin, këto janë shenjat themelore të njohjes së Zotit, Apsolutit, të Përjetshmit, të Pavdekshmit. Ky është postulati i Islamit i lidhur për një qendre, pra i përqendruar aty. E kundërta e gjithë kësaj është formaliteti ose iluzioni me vetveten dhe Supremin. Tariq Ramadani po ashtu porositi që femra të edukohet dhe të marrë rolin e saj në procese vendim marrëse. Ajo duhet të ndihmohet e te respektohet në secilën fushë të punës e të dijes.
Porosia e fundit e profesorit në aspektin edukativ ishte leximi i librit (Librave) e jo vetëm hyrja në internet dhe mësimi i sa më shumë gjuhëve botërore.

Fitim Veliu, Prishtinë

Hapet xhamia në aeroportin e Munihut

Posted by artparadox on , under |Aeroporti ndërkombëtar në Mynih, më në fund është pajisur me një xhami të rregulluar për nevojat e udhëtarëve muslimanë
Duke pasur parasysh nevojën e madhe për këtë objekt dhe rritjen e lëvizjeve të muslimanëve përmes këtij aeroporti, administrata ka vendosur që në objektin e transitit të siguroj një hapësirë të nevojshme për lutje.

Latest News