Pse është e dobishme hudhra?

31 May 2011 , Posted by artparadox at 2:31 PM

Sipas hulumtimeve mjekësore hudhra e rritë elasticitetin e mureve të venave të gjakut, e pengon trashjen e gjakut dhe e zvogëlon shtypjen e tij. Të gjitha këto e ulin rrezikun e infarktit të zemrës, pikës në tru dhe sëmundjeve të veshkave.
Përveç këtyre ka edhe të dhëna të tjera që të ushqyerit me hudhra forcon imunitetin dhe e ulë rrezikun e paraqitjes së kancerit.
Dobitë shëndetësore të hudhrës bazohen në aftësinë e saj për furnizimin e organizmit me sulfid hidrogjen (H2S).
Ashtu siç edhe e shpjegon David W. Kraus nga Universiteti i Alabamës në Tuscaloosa në publikimin e tij (në vitin 2007) hudhra ka materie që përmbajnë lidhje kimike të sulfurit. Kur këto materie ndeshen me molekulat në membranën e rruzave të kuqe të gjakut, atëherë ato shndërrohen në H2S. Po në të njëjtin vit publikuan Yizhun Zhu dhe kolegët e tij nga Universiteti Fudan në Shanghai (Kinë) sipas tyre hudhra përmban S-Allyl-L-cisteine Sulfoksid (ACSO), substancë që e stimulon prodhimin (lirimin) dhe qarkullimin e sulfid hidrogjenit H2S në trup.

Latest News