Hapet ne Tirane Universiteti Teologjik Islam

15 May 2011 , Posted by artparadox at 11:24 AM


Universiteti teologjik islam eshte i pari i ketij lloji ne Shqiperi. Sado e cuditshme te duket godina e tij eshte ajo e ish Akademise se Policise ne periferi te Tiranes e rikonstruktuar me fondet e BE.
Altin Shima drejtor per Arsimin ne Komunitetin Mysliman te Shqiperise thote per DW se qeveria e Tiranes iu dhuroi ketij komuniteti godinen moderne te Akademise se Policise ngaqe nuk ka mundesi t i ktheje komunitetit mysliman pronat e tij te sekuestruara qe nga koha e regjimit komunist te Hoxhes. Keshtu ne shtator ne auditoret e ish Akademise se Policise do te ulen studentet e pare te teologjise islame.
Cfare studimesh te larta do t u ofroje atyre ky universitet?
Universiteti Teologjik Islam i Tiranes ka Fakultetin e Shkencave Humane me tri departamente ate te shkencave islame te komunikimit dhe te jurisprudences. Fakulteti i dyte eshte ai i Gjuheve te Huaja me departamentin e Gjuhes angleze asaj Turke dhe Arabe. Universiteti ka edhe Qendren e Kerkimeve per dialogun nderfetar dhe nderkulturor. Ai pranon studente nga Europa dhe vendet e rajonit thote per DW Altin Shima.
Perkatesia ne fene islame nuk perben kusht per pranimin e studenteve. Dyert e Universitetit do te jene te hapura edhe per ata qe kerkojne te studiojne ne pjesen laike te tij jurispudence shkenca te komunikimit gjuhe te huaja. Ne nje mjedis te tille miks studentor Universiteti synon te realizoje dialogun kulturor.
Por ne krye te ketij misioni eshte Qendra e Kerkimeve per Dialogun nderfetar dhe nderkulturor pjese e rendesishme e Universitetit. Drejtori Shima thote se kjo qender do te gjeje rruge te reja per te promovuar dialogun kulturor dhe nderfetar. Ky duket se nuk do te jete nje mision i veshtire. Shqiperia ka nje tradite te pasur dhe te konsoliduar te harmonise dhe bashkejeteses fetare. Komuniteti mysliman ai ortodoks dhe katolik ne Shqiperi kane bashkejetuar gjithmone ne paqe ne rrjedhat e historise.
Pirro Misha intelektual i mirenjohur ne Shqiperi Drejtor i Institutit per Dialog dhe Komunikim e konsideron harmonine fetare mes tre feve kryesore nje vlere te cmuar qe duhet ruajtur.Shoqeria shqiptare eshte nje shoqeri qe mund te konsiderohet model per sa i perket harmonise dhe dialogut nderfetar. Feja ne Shqiperi nuk eshte perdorur asnjehere si nje mjet ndarjeje konfrontimi. Dialogu dhe komunikimi kulturor mes komuniteteve me fe te ndryshme eshte dicka krejt e natyrshme. thote thote per DW Z. Misha .
Kapaciteti i Universitetit Teologjik Islamik te Tiranes eshte 2.500 studente./ DeutscheWelle/

Latest News