500 muslimanët më me influencë në botë gjatë vitit 2011

13 December 2011 , Posted by artparadox at 12:35 PM


Sipas listës "500 muslimanët më me influencë në botë në vitin 2011", në vend të parë radhitet mbreti Abdullah bin Ali Saud (pozitë e mbajtur nga viti i kaluar)
Ndërsa vendin e dytë në këtë listë e zë mbreti maroken Mohammedi VI (ka përparuar për tre vende në krahasim me vitin e kaluar kur ishte i pesti), derisa kryeministri turk Rexhep Tayyib Erdogan u rendit i treti (një vend më poshtë nga viti i kaluar, kur ishte i dyti në listë).

Lista "500 muslimanët më me influencë në botë në vitin 2011", është lista e tretë me radhë e këtij lloji, e cila lëshohet çdo vit. Filloi në vitin 2009., ndërsa botohet nga Qendra mbretërore islame për studime strategjike, e cila është një qendër e pavarur kërkimore lidhur me Institutin mbretëror të mendimit islam „Alu al-Bayt", Institut i pavarur ndërkombëtarë joqeveritarë islam me seli në Amman.

Në këtë listë janë përfshirë muslimanët më me influencë në bazë të ndikimit që kanë në komunitetin musliman dhe mënyrën me të cilin ndikimi i tyre u ka sjellë dobi komunitetit musliman, si në botën islame ashtu edhe në aspektin e paraqitjes së Islamit tek jo-muslimanët.
Libri i titulluar "500 muslimanët më me influencë në botë në vitin 2011", në rend të parë promovon 'top listën e 50' muslimanëve, influenca e të cilëve mund të ndihet në kontekstin ndërkombëtar. Pa marrë parasysh se influenca e tyre buron nga fushat e ndryshme, e përbashkëta e tyre është se kanë ndikim të rëndësishëm tek një numër i madh i njerëzve. Në këtë lista janë theksuar lloje të ndryshme të personaliteteve nga jeta publike: mbretërit, mësuesit shpirtëror, edukatorët medial, studiuesit, politikanët, administratorët, tradicionalistët, predikuesit, filantropët, personat përgjegjës për zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë, artit e kulturës, organizatave ndërkombëtare islame... etj.
Ja edhe lista e Top 10-shit


1.         King Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud, King of Saudi Arabia, Custodian of the Two Holy Mosques

2.         Grand Ayatollah Hajj Sayyid Ali Khamenei, Supreme Leader of the Islamic Republicof Iran

3.         King Mohammed VI, King of Morocco

4.         King Abdullah II bin al-Hussein, King of the Hashemite Kingdom of Jordan

5.         Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of the Republic of Turkey

6.         Sultan Qaboos bin Sa’id al-Sa’id, Sultan of Oman

7.         Grand Ayatollah Sayyid Ali Hussein Sistani, Marja of the Hawza, Najaf

8.         Sheikh al-Azhar Dr Muhammad Sayyid Tantawi, Grand Sheikh of the al-Azhar University, Grand Imam of al-Azhar Mosque

9.         Sheikh Dr. Yusuf Qaradawi, Head of the International Union of Muslim Scholars

10.       Sheikh Dr. Ali Goma’a, Grand Mufti of the Arab Republic of Egypt

Latest News