Fragmente nga Hytbeja në Tahrir

19 February 2011 , Posted by artparadox at 11:00 AM

El-Kardavi gjatë ligjerimit u tha të rinjëve revulucionar do kisha dëshiruar sikur të kisha pasur mundësi t’ua kisha puthur duart secilit një nga një

E shtune 19 Shkurt 2011 8:11
Sot kryetari Unionit botëror të dijetarëvë muslimanë Hoxha Jusuf El-Kardavi i ka bërë thirrje revulucionarëve të Egjiptit për unitet dhe për ruajtjen e revulucionit dhe për të punuar që ai mos t’u grabitet atyre.Kardavi gjatë hytbës së xhumas në sheshin “Taharir” mu në mes të Kairos potencoi së “revulucioni nuk ka mbaruar ,ai tani ka filluar”,duke potencuar së shumë nga kerkesat e tij nuk janë plotësuar në krye të të cilave: largimi i kësaj qeverije”të cilën e ka formuar kryetari i larguar Husni Mubarak,qeveri e cila na kujton fytyrat e atyre tragjedive dhe skenave  të tmerrshme që i pamë, kuajë,mushka dhe deve të cilat bredhnin nëpër shesh dhe makinat policore të cilat shkelnin mbi trupat e qytetarëve”.
El-Kardavi në hytbën para qindra miravë egjiptianëve tha se ai beson se ushtria e Egjiptit nuk do të jetë më pak atdhetare së sa ushtria e Tunisit,dhe ftoi atë që ta shpetoj popullin nga ajo qeveri dhe lirimin nga pranga e të burgosurve të cilët e kanë kaluar vitet e jetës së tyre në burgje për shkak të dispozitave të gjykatave ushtarake nën hijen e rrethanave të gjendjës së jashtëzakonshme.
El-Kardavi uroi rininë altruiste që do kishte deshirë sikur të kishte mundësi t’ua puthte duartë një nga një”,të cilët i krahasoi me Ensarët(“Ata të cilët i  japin përparësi të tjerëve ndaj vetës së tyre edhe po që së vetë janë të varfurë”).
Në hytbën e tij të gjatë është argumentuar me ajetin kuranor(Allahu nuk e ndryshon gjendjen e një populli përderisa ai nuk e ndryshon  gjendjën e tij),sikur që poeti tunizian Eba El-Kasim Esh-shabi nuk kishte qenë i devijuar as devijuës  kur kishte thënë:Kur populli një ditë e deshiron jetën(gjallërinë)patjetër që do t’i përgjigjët kaderi(caktimi i Zotit)”.
El-Kardavi bëri një krahasim mes sjelljëve (veprimëve) të regjimit egjiptian në ditët e Mubarakut me filozofinë e Faraonit kur e nënçmoi(përbuzi) popullin kur iu drejtua magjistarëve duke u thënë:(I besuat atij para se t’u jap leje?!).
Po ashtu i bëri thirrje të gjithë egjiptianëve që ta përkrahin Revulucionin nëpërmjet rrugës së përkushtimit  në punë dhë që të bëjnë pak durim duke i shtyer grevat  e tyre grupore,sepse të gjitha kërkesat e tyre nuk mund  të realizohën brenda një dite,Allahu i Lartëmadhëruar  ka krijuar qiejt brenda shtatë ditësh e që kishte mundësi t’i krijoi ata brenda dite,e gjithë kjo për të vërë theksin tek ligji i gradualitetit.
Gjithashtu permendi së ekonomia Egjiptit ka nevojë   të rimëkëmbet nga duart e bijvë të tij.
Muslimanë  e të krishterë!
Në fillim të hytbës El-Kardavi iu drejtua protestuësve duke u thënë:”Ligjeruësit gjatë ditës së xhumas e kanë bërë zakon që  në fillim të hytbës –ligjeratës së tyre  të thonë “O ju muslimanë,unë po u thëmë o ju muslimanë  dhe o ju kiptasë të krishterë”duke vërë theks mbi atë së revulucioni  sot i përkëtë të gjithë egjiptianëve”dhe së ky revulucion ka triumfuar kundër “sektarizmit të urrejtur”të cilin e kanë krijuar dje. Ai përmendi shembuj të kohëzionit të krishterëve me muslimanët gjatë demostratave të fundit,një skenëi kur të krishterët u bënin roje vëllezërve të tyre muslimanë gjatë kohës së faljës së namazit.
Në mbyllje të hytbës El-Kardavi iu drejtua liderëve arabë duke u thënë:”Mos shkoni në mars dhe mos e kundërshtoni historinë së popujt kanë ndryshue nuk ka mundësi me qesh me ta tani”.Gjithëashtu i ftoi ata që t’iu përgjigjën kërkesave për përmirësim dhe reformim.
Dhe  tha së ai e ndien së sikur që është gëzuar me çlirimin e Egjiptit e ndiej së unë do të mbajë hytben në Xhaminë El-Aksa pas çlirimit të saj”,poashtu ai ftoi këshillin ushtarak egjiptian që të hap vendkalimin e Refahut për palestinezë

Latest News