Shqyrtimi i vdekjes së befasishme të Hollbrukut nga spikeri i Emirateve Islame

19 December 2010 , Posted by artparadox at 12:27 AM

Sipas agjencioneve botërore të besueshme, delegati special amerikan i presidentit për Afganistan dhe Pakistan, Riqard Hollbruku, vdiq në spitalin e universitetit Xhorxh Uashingtonit në moshën 69 vjeçare. Ditëve të fundit vuajti nga sëmundja e zemrës.

I vendosur me 22 janar 2009, si delegat special për Afganistan dhe Pakistan, Hollbruku ka qenë i fokusuar në çështjen e Afganistanit. Para një kohe, ai iu tha reporterëve se kalon nëpër fazë të vështir të jetës së tij, dhe se i nënshtrohet presionit të madh.Ai u alivanos në zyrën e tij ekskluzive për Afganistan dhe punët në regjion të premten e kaluar, pasi që u zbulua e sipër cekura dhe marshimin e jetës së tij dhe punën e vështir e përfundoi pas pranimit në spital ku edhe e lëshoi frymën e tij të fundit.
Qeveritarët amerikan nuk kanë asnjë deklaratë për rastin e vdekjes së befasishme në pamjen e pyetjes së ndjeshme, por thashethemet e rrethojnë se ky kau amerikan i politikës dhe diplomacisë ka fituar sëmundje të zemrës kur fama e tij e mëhershme dhe besueshmëria u vunë në rrezik, pas mos suksesit të pandalshëm në misionin e tij në Afganistan dhe ballafaqimin e tij me detyrën e vështir. Lufta shumë vjeçare në Afganistan dhe udhëtimet e uljes të zgjedhjes amerikane me luftën në vend kanë pasur pasoja vdekje-prurëse në shëndetin e Hollbrukut si delegat i rangut të lartë amerikan. Ai luftoi me stresin e pandërprerë psikologjik.
Lajmërimi i këtij fenomeni si pasoj e Afganistanit tani nuk është diçka e re. Po ashtu ka qenë edhe me ish Bashkimin Sovjetik kur kriza e arriti kulminacionin. Ish prijësit sovjetik të Brezhnjevit, Konstatin Qerninkovit dhe Vlladimir Adropovit kanë pasur sulm në zemër në kohë zgjatje ndërmjet tyre  të shkurtër, para ardhjes në skenë të Mihael Gurbaqovit. Kanë rënë në misionin e punës të rëndë në Afganistan dhe i hedhën në vdekje.
Simptomet e jo kahershme tregojnë se zhvillimi i epidemisë ka filluar në radhët politike ushtarake të Amerikës.
Para disa muajsh, gjenerali amerikan me katër yje, gjenerali Dejvid Petreusi, u alivanos gjatë dëgjimit në senat kur u ballafaqua me pyetje të vështira siç është në pyetje Afganistani. Fundi i Hollbrukut, fati i gjeneralit Mekristali dhe lajmërimi i sekretarit për mbrojtjen e Robert Gejtsit që të tërhiqet, tregon se lufta në Afganistan është një breng e madhe për psikikën e ushtarëve amerikan dhe politikanëve të mëdhenj. Disa prej tyre po e lehtësojnë brengën duke shkuar në botën tjetër, derisa të tjerët, të cilët janë ende gjallë, shikojnë ti ikin përgjegjësisë së misionit.
Vdekja e befasishme e diplomatit të rangut të lartë amerikan ndodhi në kohën kur strategjia amerikane nen udhëheqjen e Obames, ditëve të fundit prapë po e shqyrtojnë çështjen e Afganistanit. Pritet që të shfaqin vendimin e tyre së shpejti.
Ne besojmë se vdekja e Hollbrukut mund të ketë efekt për të marrë mësim, në strategjinë amerikane, dhe se mund ti mësojnë shumë gjëra. Në pamjen e përzierjes amerikane në fundosjen e vështir të Afganistanit, Emiratet Islame të Afganistanit i bënë thirrje të fortit amerikan që ta braktisin ëndrrën e tyre për dominimin ushtarak dhe ndikimin kolonialist në Afganistan. Bërja e tyre e strategjive të reja amerikane nuk do ta ndryshoj faktin e humbjes së tyre në vend. Nëse ata edhe më tutje vazhdojnë status quo ( mos ndryshimi i gjendjes-BI ) do të ballafaqohen me më shumë ndodhi të papritura. Rrethi i tyre politik dhe ushtarak duhet të luftojnë me krizën konstante dhe situatë të padëshirueshme. Asgjë më shumë se kjo nuk do të mund të arrijnë.
Hari Jusuf Ahmadi
Spiker i Emirtateve Islame të AfganistanitLatest News