Pamja futuristike e qendrës islamike të kontestuar të New York-ut

06 October 2010 , Posted by artparadox at 10:40 AM


Nëpër pamjet duket ndërtesa prej 16 kateve, e ngërthyer me strukturë abstrakte, në formë të saçit. Pamjen e ndërtesës disa e krahasojnë me kalajën e vetmisë, shtabin kristal të supermenit, siç është i përshkruar nëpër stripa. Tjerët potencojnë se disa forma i ngjajnë yllit të Davudit alejhi selam, simbolit hebre. Kompania e cila qëndron mbas projektit, potencon se heksagrami poashtu përdoret edhe në islam, si vulë e Sulejmanit, alejhi selam, si edhe në krishterizëm dhe nëpër religjionet tjera.
"Ne dëshirojmë bashkëshortësi ndërmjet arkitekturës islame dhe qytetit të New Yorkut. Dëshirojmë të bëjmë diçka që është ekologjike dhe që ka pamje të mirë"., ka thënë Sherif El Xhemal, udhëheqësi i projektit. Propozimi për ndërtimin e qendrës islamike, i larguar dy blloqe nga e ashtuquajtura Pika Zero, ka inicuar shum kontraverze në mbarë SHBA-në
SIpas disejnit, qendra e ardhshme do të ketë katër sprate për sport, fitnes dhe basene. Në ndërtesë do të ketë foshnjore, restoran, shkolla për gatim, atelje artistike, hapsira eksponimi si dhe sallë për tubime publike. Mesxhidi do të jetë i vendosur në dy nivele, në podrum, ndërsa në katin e 12 do të gjendet qendra memoriale e sulmit të 9/11 dhe tempull për njerëzit të të gjithë religjioneve.


"Get the Flash Player"

"to see this gallery."

Latest News