Islamofobi Wilders në rugë të realizimit të qëllimeve

16 September 2010 , Posted by artparadox at 2:42 PM

Polkitikani islamofob hollandez dhe lider i partisë radikale për liri (PVV) Gert Vajllders (Wilders) mundet që tërësishtë të bllokojë hyrjen e Bosnjë Hercegovinës, Shqipërisë dhe Turqisë në Unionin Evropjan, siç njofton "Dnevni avaz". 
Paria e Wilders-it disa javë po bisedon ,me partitë e qendrës politike në Hollandë, për formimin e qeverisë së re, në atë shtet.

 Qëndrimet e Unionit


Egzistojnë mundësi të mëdha që ky politikan antiislamistë të arijë marëveshje, me Maksim Ferhagen (Maxim Verhagen), liderin e Partisë Demokristiane (CDA) dhe ministrin aktual për punë të jashtme të Hollandës dhe me Partinë Konservative (VVD) dhe në këtë mënyrë të fitojë mundësinë, që të ketë ndimkim të dukshëm në politikën e Hollandës, e me këtë edhe në qëndrimet, e Unionit evropjan.

Siç' paralajrmërojnë mediat në atë shtet, Wilders nuk do të futej në pushtet, por do t'u jepte përmbajtje koalicionit VVD-CDA, në parlëament për formimin e qeverisë, ndërsa për kundërshpërblim do të fitonte mundësinë që të ndikojë mbi politikën e tyre.

Një nga parimet kyçe të radikalistëve dhe ksenofobikëve të djathtë  hollandezë është kundërshtimi kategorik ndaj zgjerimit të UE, e posaçrishtë ndaj vendeve me popullatë muslimane. Wilders, bile ka kërkuar edhe përjashtimin e Rumunisë dhe Bullgarisë nga Unioni dhe bllokimin e hyrjes së anëtareve të reja.

Por siç' informoi Radioja e Hollandës,
Wilders do të mundej që nën presion, të lejojë pranimin e Kroacisë, por me kusht, që të ndalohet zgjerimi i mëtutjeshëm. Ata transmetojnë deklaratën e anëtarit të parlamentit Europjan nga Hollanda Denis de Jong, i cili thotë se partia e Wilders-it do të kërkojë përjashtimin e Bosnjës dhe Hercegovinës, nga procesi i bashkangjitjes së UE.

Rreziku real

- Ato janë shtetet me shumicë muslimane - tha De Jong për Radion Hollandeze. Pa dritën jeshile të të gjitha anëtareve të UE, llogaritur edhe Hollandën, nuk është i mundshëm hyrja në anëtarësi, e as përparimi i cilitdo shtet, i cili është në procesin e zgjerimit.


Rritja e ndikimit të partisë radikale islamofobe në Hollandë, edhe deri tani ka paraqitur rrezik real për procesin e zgjerimit, por me hyrjen eventuale në pushtet, ose me ndikimin e saj direkt mbi qeverinë, ajo do të bëhej jo vetëm  rrezik afatgjatë, por edhe aktual, për bllokadën e tërë procesit

Ka deklaruar se e urren Islamin


Wilders që disa vite është lider i Partisë për liri, e treta për nga numri i votave, në zgjedhjet e fundit. U bë i njohur për nga qëndrimet antiislame dhe antiemigrante, të cilat nxisin reaksion nëpër tërë botën.

Wilders ka kërkuar që Kur'ani të ndalohet në Hollandë, të dëbohen të huajt, vërtetoi se e "urren Islamin" dhe se muslimanët do të duhej ta "shqyejnë Kur'anin" dhe ka paraqitur një sërë qëndrimesh islamofobike

Një pjesë e opinionit Hollandez i kundërshton qëndrimet e tija nëpër demonstrimet e shpeshta, e vetë
Wilders-i jeton nën mbrojtjen e përhershme të policisë, në lokacion të fshehur (sekret). Është interesante se Wilders disa vite ka jetuar në Izrael dhe se për vete ka thënë se është "mik i sinqertë i Izraelit". (avaz)

Latest News