Kosovë: Veni re, Rregulli i Ri Botëror

09 May 2010 , Posted by artparadox at 7:26 AM

Veni re, Rregulli i Ri Botëror. Sikurse shumica e luftërave, lufta e Kosovës është për para. Para te mëdha. Nuk ka të bëjë asgjë me pastrimin etnik, me gjenocid, apo me barbarizëm. E tëra është për para. Pasim i parave. Vendet e NATO-s po bëjnë përpjekje për grabitje të pushtetit mbi kontrollin e kompleksit të minierave në Kosovë.

 “Majin e kaluar, Mytilinaios SA (kompani e minierave Greke) e nënshkroi kontratën me vlerë prej 519 miliard dollarë me pronën shtetërore të Trepçës (që gjendet në Kosovë) dhe agjencionin e Serbisë për tregti të jashtme, ku Mytilinaios do ti dërgoj në tregun ndërkombëtar 1 të 3 e prodhimeve të xeheve dhe gjithashtu do ti përmirësoj pajisjet dhe përvojat. Minierat e Trepçës janë në listën e kompanive që së shpejti do të privatizohen, kështu duke i lejuar kompanisë greke që ta blej një pjesë të saj.”

 Minierat e Trepçës që janë pronë shtetërore kanë vlerën prej 5 biliardë dollarë, si një copë e pronës së vërtet. Të fitosh potenciale, sidoqoftë është një çështje tjetër. Miniera nuk është shitur. Kontrata e referuar prej 519 miliard dollarë me Greqinë, e obligon minierën shtetërore që 1 të 3 e xeheve të prodhuara që t’ia dorëzoj Mytilinaios SA (kompani e minierave Greke) për më shumë se 5 vite.

 Kjo sugjeron se 2 të 3 e mbetura të xeheve të prodhuara gjatë më shumë se 5 vite do tu shitet me një çmim krahasues kompanive tjera të minierave. Vlera bazë do të jetë 1560 biliard dollarë – që do ti paguhet pronarit të kompleksit të minierave – për prodhimin e xeheve gjatë 5 viteve. Ta kesh në mendje se 1560 BILIARD dollarë do të jetë shitja e plotë e saj. Ne ende nuk e kemi diskutuar ngritjen e çmimeve (ku vlera do të jetë shumë më madhe se sa ajo që e cekëm).

 Kompanitë e minierave Mytilinaios SA (kompani e minierave Greke) do ti shet këto xehe të prodhuara – plumb, zink, kadmium, ari, argjend – në tregun ndërkombëtarë me një çmim të ngritur. Nëse çmimi ngritët në 200%, fitimi përfundimtarë do të jetë 1560 biliard dollarë. Ky do të jetë fitimi neto nëse NATO luan sipas rregullave dhe i lejon shtetet që ta respektojnë marrëveshjen e tyre me Serbin. Por çka thua nëse NATO do ti vjedhë minierat?

 Nëse NATO i merr nen kontroll minierat në Kosovë, atëherë fitimi është potencialisht i dyfishuar. Ajo do ti jep NATO-s 3000 biliard dollarë për 5 vite minus disa bilion për ti mbuluar (harxhimet për) fuqinë punëtore dhe për mirëmbajtjen e pajisjeve të minierave. Ne jemi duke folur për kofsh të madhe. Dhe do të ndahet ndërmjet kompanive të minierave në shtetet e NATO-s. A ka ndonjë çudi se pse politikanët amerikan shkumojnë? Nëse NATO e humb këtë luftë, politikan të caktuar do të mendojnë se xhepat e tyre i janë zbrazur. “Rusia është çështje shporte. Ata nuk mund të bëjnë ndonjë gjë...Ne nuk mund të humbim orientimin për të vazhduar për në fitore...debati nuk duhet të jetë si apo pse jemi përzier...,tashmë kjo është akademike.”

 Senatori John McCain (ka thënë): “Ne duhet të vazhdojmë deri në fitore” - Dave Sharp

 Vlen të ceket se 40% të popullsisë janë të pa punë, dhe 45% jetojnë në varfëri.

Islamicawekning + el xhezira

Latest News